Asansör kazalarında kim sorumludur?
Asansör kazalarında, düzenli olarak denetlenmeyen asansörler için bina yöneticisi tüm sorumluluğu üstlenir. Aylık bakım sözleşmesi varsa ve asansör bakım şirketi de ihmalkarlık veya kusurlu davranırsa, asansör bakım şirketi bina yöneticisiyle birlikte müştereken sorumludur.
Asansör düşerken ne yapmak lazım?
İskelet sisteminin kemiklerinde korunan yumuşak doku organlarının düşme kuvvetinden etkilenmesini önlemek için doğru duruşu seçmek önemlidir. Bunu yapmanın en iyi yolu yere çarpmadan hemen önce ayağa kalkmamak veya zıplamamaktır. Düşüşten en az hasarla kurtulmak için yere cenin pozisyonunda yatmalısınız.
Asansör bakımından kim sorumlu?
Yöneticiler, sorumlu makamlar olarak asansörlerin işletimi ve bakımına dikkat etmelidir. Asansörün bakımı, bina yöneticisi (yöneticisi) ile bakım sözleşmesi yapan asansör montajcısı veya yetkili servisi tarafından yapılır.
Asansör arızası kime aittir?
Türk Medeni Kanunu’nun 684. maddesine göre asansör, binanın ayrılmaz bir parçası sayılır. Bu nedenle asansörde meydana gelebilecek ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan kazalarda bina sahibi tam sorumluluk taşır.
Asansör tamir bedelini kim öder?
Bu nedenle 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun Asansör Yönetmeliği’ne göre asansörlerin bakım ve işletimi için gerekli giderler daire veya site aidatına dâhil olup tüm kat malikleri tarafından karşılanmaktadır.
Kusurlu asansör nedir?
Asansörünüz periyodik muayene sonucu sarı etiket almışsa can ve mal güvenliği açısından asansörünüzün kullanımının tatmin edici olmadığı anlamına gelir. Sarı etiket alan asansörün en geç 120 gün içerisinde gerekli revizyonları tamamlayarak mavi veya yeşil etiket alması gerekmektedir.
Asansör düşerken zıplarsam ne olur?
Bu kritik anda, asansör yere çarpmadan hemen önce belirli bir asansör hızıyla düşer. Zıpladığınız için asansörden daha yavaş düşersiniz. (Birdenbire duran) asansörün tabanına çarptığınız hız, asansörün hızından zıplama hızınızı çıkararak hesaplanır.
Asansör kabini neden düşer?
Bir asansörün çökmesine neden olabilecek faktörler arasında kopmuş süspansiyon kabloları, makine motor grubunda hasar veya kontrol sisteminde bir arıza bulunur. Bunlardan herhangi biri tek başına meydana gelirse, asansör kabini aşırı hızlanacaktır.
Asansör düşmesi tehlikeli mi?
Asansör kazaları son derece nadirdir ve genellikle yetersiz bakım veya teknik arızalar nedeniyle meydana gelir. Bir diğer efsane de asansörde sıkıştığınızdır. Asansörler sıkıştığında genellikle ciddi yaralanmalar meydana gelmez.
Asansör tamir ücretini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Detaylara girmeye gerek yok çünkü bir ev sahibi ve apartman yöneticisi olarak asansör ve diğer büyük onarımlar, etiket satın alma ve apartman bakımı ev sahiplerinin sorumluluğundadır. Aylık temizlik, asansör bakımı ve güvenlik görevlileri gibi ödemeler kiracıların sorumluluğundadır. Buna göre ev sahibi ödeme yapmalıdır.
Asansör kazası hangi firma?
İSTANBUL – Torunlar GYO’nun Ali Sami Yen Stadyumu yerine yaptığı Torunlar Center’da dün akşam saat 19:45 sıralarında asansör faciası yaşandı. 42 katlı ve 36 katlı projenin 32. katındaki asansör, bilinmeyen bir nedenle yere çöktü. 10 işçi hayatını kaybetti.
1 kat asansör parası öder mi?
Apartman ve sitelerin zemin katlarındaki asansör giderlerinin paylaşımı Ortak yaşamda eşitlik ve adalet: Asansör giderleri tüm apartman sakinlerine aittir! Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/C maddesi: Zemin katta oturanlar asansör giderlerine de katkıda bulunmak zorundadır!
Binada asansör arızasını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki yasal düzenlemelere göre, daire sahibi dairenin masraflarından sorumludur. Ancak, ayrı bölümü fiilen kullanan kiracılar, bu masraflardan daire sahibiyle birlikte müteselsilen sorumludur.
Asansör halatı kaç yılda değişir?
Asansör halatlarının ömrü çeşitli etkenlere bağlı olup kesin bir süre belirlemek zordur. Ancak asansör halatlarının genellikle 15 ila 25 yıl arasında bir ömre sahip olduğu söylenebilir. Bu süre halatın kalitesi, kullanım sıklığı, çevre koşulları ve düzenli bakım gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.
Apartman bakım onarım giderlerini kim öder?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
Asansörde kalan kişiyi kim kurtarır?
Asansörde sıkışan kişi asansör alarm düğmesine basarak veya görevliyi arayarak yardım istemelidir. Apartman görevlisi asansörü bakımını yapan yetkili asansör şirketinden aldığı kapı açma anahtarını kullanarak asansörde sıkışan kişiyi kurtaracaktır.
Asansör yaptırmayan yönetici nereye şikayet edilir?
– Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyorsa veya görevini kötüye kullanıyorsa, durumu öncelikle denetçiye bildirebilirsiniz. Denetçiler bu duruma göz yumarsa, adresinizdeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne şikayette bulunabilirsiniz.
Asansör arızasını kiracı öder mi?
Kiracı bozuk asansörün parasını öder mi? Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Asansör denetiminden kim sorumlu?
Bina yöneticisinin sorumlulukları nelerdir? Bina yöneticisi, binadaki asansörün belediyenin belirlediği denetim kuruluşu tarafından yılda en az bir kez denetlenmesini sağlamak, denetim raporunu hazırlamak ve yıllık denetim ücretini ödemekle yükümlüdür.
Kaynak: Bizimrehber.com