Belirli süreli iş sözleşmesi esaslı bir neden olmadıkça?
M.
Belirli süreli iş sözleşmesi neden yapılır?
İş Kanunu’nun 11. maddesi, işverenin, objektif nedenler bulunduğunda belirli süreli iş sözleşmesinin yapılmasını kısıtlayarak, iş güvencesine ilişkin hükümleri belirli süreli iş sözleşmesi yaparak dolanmasını önlemeyi amaçlamaktadır. Bu, çalışanı korumak amacıyla getirilmiştir.
İş Kanunu madde 11 esaslı neden?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 11. maddesi, belirli süreli iş sözleşmelerinin önemli bir sebep olmadıkça ancak bir defa (zincirleme) yapılabileceğini hükme bağlayarak belli bir koruma sağlamayı amaçlamaktadır.
Belirli süreli iş sözleşmesi hangi durumlarda belirsize döner?
Türk Borçlar Kanunu’nun 430. maddesinin ikinci fıkrası fesih ve uzatmaya ilişkin hükümler içermektedir. Buna göre, “Belirli süreli bir sözleşme, süresi dolduktan sonra zımnen devam ettirilirse, belirsiz süreli bir sözleşme haline gelir.”
Nitelikleri bakımından en çok 30 iş günü süren işlere ne denir?
Nitelikleri gereği en fazla 30 iş günü süren işlere belirli süreli iş, daha uzun süren işlere ise sürekli iş denir.
Belirli süreli iş sözleşmesi bitince işsizlik maaşı alınır mı?
Dolayısıyla, prim ödemesi yapılan belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçi, sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi veya iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi hâlinde işsizlik ödeneğine hak kazanır.
Belirli süreli iş sözleşmesi en fazla kaç ay olur?
Bu süre 3 ay, 1 yıl veya 5 yıl olabilir. Çalışan ve işverenin gönüllü olarak belirli süreli iş sözleşmesi yapması mümkündür ancak süresi işin niteliğine bağlıdır. İşin geçici niteliği sona erdiğinde ve iş devam ettiğinde sözleşme kalıcı hale gelir.
Belirli süreli iş sözleşmesi nasıl sona erer?
Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi halinde, iş sözleşmesi bildirim veya fesih yapılmasına gerek kalmaksızın kendiliğinden sona erer. Taraflar, sözleşmeyi yenilemek istemeyen tarafın, sözleşmenin sona ermesinden belirli bir süre önce bunu diğer tarafa bildirmesini kararlaştırabilirler.
Belirli süreli iş sözleşmesi bitince kıdem tazminatı alabilir mi?
Belirli süreli iş sözleşmesinde kıdem tazminatı Belirli süreli iş sözleşmesi, sürenin sonunda kendiliğinden sona ererse (fesih), işveren tarafından fesih bildirimi yapılmadığından kıdem tazminatına hak kazanılmaz.
Belirli süreli iş sözleşmesi her yıl yenilenir mi?
7. Belirli süreli iş sözleşmesi uzatılabilir mi? Kanunun 11/2. maddesine göre, önemli bir sebep olmadıkça belirli süreli iş sözleşmesi bir defaya mahsus (zincirleme) yapılabilir.
İş Kanunu 11 madde nedir?
Madde 11 – İş ilişkisi belirli bir süre için yapılmamış olsa dahi sözleşme belirsiz süreli sayılır.
Belirli süreli iş sözleşmesi ihbar süresi var mı?
Daha önce de belirttiğimiz gibi belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar tazminatı bulunmamaktadır.
Belirli süreli sözleşme belirsiz süreli sözleşmeye döner mi?
Nitekim bu husus Borçlar Kanunu’nun 430. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir; “Belirli süreli iş sözleşmesi, sona erdikten sonra zımnen devam ettirilirse belirsiz süreli iş sözleşmesine dönüşür. Ancak önemli bir sebep varsa, müteakip belirli süreli iş sözleşmesi yapılabilir.” Şöyle kararlaştırılmıştır:
Belirli süreli iş sözleşmesinde işçi istifa edebilir mi?
Belirli süreli iş sözleşmelerinde fesih imkânı bulunmadığından, işçinin sözleşmeyi haksız sebeple feshetmesi halinde bu tür iş sözleşmesi kapsamında kıdem tazminatına hak kazanması mümkün değildir.
Zincirleme iş sözleşmesi esaslı neden?
İş Kanunu’nun aynı maddesinin ikinci fıkrasında ise; “Belirli süreli iş sözleşmesi, önemli bir sebep olmadıkça üst üste (zincirleme) birden fazla yapılamaz.” denilmektedir. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi hangi durumlarda feshedilir?
Belirli süreli veya belirsiz süreli iş sözleşmeleri haklı nedenle hem işçi hem de işveren tarafından feshedilebilir. Meşru sebepler; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlar ve zorlayıcı sebepler İş Kanunu’nun 24 ve 25. maddelerinde sayılmıştır.
Belirli süreli iş sözleşmesi nasıl sona erer?
Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi halinde, iş sözleşmesi bildirim veya fesih yapılmasına gerek kalmaksızın kendiliğinden sona erer. Taraflar, sözleşmeyi yenilemek istemeyen tarafın, sözleşmenin sona ermesinden belirli bir süre önce bunu diğer tarafa bildirmesini kararlaştırabilirler.
İş sözleşmesi yapılmazsa ne olur?
İş sözleşmesi yapılmazsa, işverenin çalışma koşulları, örneğin çalışanın hangi faaliyetleri ve görevleri üstleneceği, ne kadar ücret alacağı, çalışma saatleri ve tatil günleri belirsiz kalır. Bu durum, çalışanın haklarının tam olarak farkında olmamasına ve korunmamasına yol açabilir. Fesih durumunda anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir.
Belirli süreli iş sözleşmesi biterse ne olur?
Sözleşmenin uzatılması, çalışan hakları açısından da son derece önemlidir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 430. maddesine göre: “Belirli süreli bir sözleşme, süresi dolduktan sonra zımnen devam ettirilirse, belirsiz süreli sözleşme haline gelir.”
Kaynak: bij.com.tr