İçeriğe geç

Kışlık Kabak Nasıl Yetiştirilir

Kışlık kabak ne zaman ekilir?

Balkabaklarında ise fırın açılarak ekim işlemi yapılır.

Kış kabağı sulaması nasıl yapılır?

Sulama: Balkabağı bitkisi çok fazla suya ihtiyaç duyan bir bitkidir, bu nedenle toprağın her zaman nemli olduğundan emin olmalı ve sulama programını asla bozmamalısınız. Mümkünse bitkiyi dinlendirdiğiniz suyla aynı gün ve aynı saatte sulamaya özen göstermelisiniz.

Kabak verimini artırmak için ne yapmalı?

Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için, tercihen her 3-4 günde bir olmak üzere çok sık sulama, bitkinin gelişimi ve verimliliği için çok faydalıdır. Kabakta susuzluk, yapraklarının sabah ve akşam saatlerinde alışılmadık şekilde solması ve sarkmasıyla kolayca fark edilebilir.

Kabak kışın yetişir mi?

Kabak, yetiştirme mevsimine ve değerlendirmeye bağlı olarak özellikleri bakımından diğer sebzelerden önemli ölçüde farklılık gösteren bir yaz sebzesidir. Ülkemizde son yıllarda yaz kabağı üretimi, kış ayları da dahil olmak üzere tüm yıl boyunca örtü altında yapılmaktadır.

Kabak hangi gübreyi sever?

Gübreleme: Kabak bitkileri gübreyi sever. Bunun nedeni, gelişme ve verim aşamasında topraktan büyük miktarda besin maddesi almasıdır. Bu nedenle kabak bitkisine iyi yanmış çiftlik gübresi ve azot, potasyum ve fosfattan oluşan bilimsel gübre verilir.

Kabak hangi ay dikilir?

Ekim Mayıs ayının ilk haftasında başlar ve toprak sıcaklığı 10-12 °C olduğunda gerçekleşir. Ürgüp’te ekim ve dikim doğrudan ekim yöntemiyle yapılır. Ekim çukurlara yapılır ve her çukura 3-5 cm derinliğe 2-4 tohum yerleştirilir.

Kabak suyu sever mi?

Kabak meyveleri çok hızlı büyüdüğü için düzenli ve yeterli sulama önemlidir. Kabak bitkisi toprakta nemli bir ortamı sever ancak su birikimini sevmez, bu nedenle iyi drenaj önemlidir. Sık sulama bitki gelişimi ve verimliliği için önemlidir.

Kabak güneşi sever mi?

Diktiğiniz kabak fidelerini düzenli olarak sulayın ve yeterli güneş ışığı aldığından emin olun.

Balkabağına hangi gübre kullanılır?

Balkabağı yetiştirirken sadece organik malzemeler kullanmak faydalıdır. Ekimden veya dikimden yaklaşık bir ay önce, dekar başına 3-4 adet yanmış çiftlik gübresi kullanabilirsiniz. Ticari gübre olarak, dekar başına 25-30 kilogram %33 amonyum nitrat, 20-25 kilogram TSP veya DAP gübresi ve 20 kilogram potasyum sülfat uygulanır.

En iyi kabak nasıl yetiştirilir?

Derin, iyi drenajlı, iyi su tutma kapasitesine sahip ve organik ve mineral maddeler açısından zengin tınlı topraklarda yüksek verim elde edilebilir. Kabak kumlu toprakta yetiştirilecekse çiftlik gübresi ve ticari gübreler kullanılmalıdır. Gübreleme toprağın erkenci olmasını sağlar.

Kabak neden büyümez?

Potasyum eksikliği meyve renginde ve kalitesinde değişikliklere, soluk çiçeklere, yaprak kenarlarında yaprak yanıklığına ve hastalıklara yol açar. Fosfor eksikliğinde tohum oluşmaz ve meyveler büyümez. Kalsiyum eksikliğinde yaprak yanıkları ve zayıf kökler oluşur. Kükürt eksikliğinde yaprakların sararması, verimsizlik ve kalite düşüklüğü oluşur.

Kabaklar neden sararıp dökülür?

Bitkilerin meyve üretmesi için besin ve tozlaşmaya ihtiyacı vardır. Toprakta yeterli besin yoksa ve tozlaşma yeterli değilse, meyve uzun süre dayanmaz, sararır ve düşer.

Kış kabağı ne zaman ekilir?

Sıcaklık 11 – 12 °C’ye ulaştığında dikilmelidir. Normal şartlarda dikim Nisan başı ile Mayıs başı arasında yapılır. Dikim sıklığı Dizce kestane kabağının dikimi sıra halinde veya fırın şeklinde yapılır.

Kabak kaç santim arayla dikilir?

Kullanılan çeşidin dik veya yayvan büyüme özelliği dikkate alınarak, 60×60 cm, 70×70 cm veya 80×80 cm aralıklarla açılan çukurlara tohumlar ekilir. Ekimde günde 600–700 gr, elle ekimde ise günde 1–1,5 kg tohum kullanılır.

Kış kabağı hangi mevsimde yetişir?

Balkabağı yılın hangi zamanında yetişir? En iyi balkabakları Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir. Bu nedenle balkabağı bir kış meyvesidir.

Eylül ayında kabak ekilir mi?

Eylül ayında marul, ıspanak, lahana, roka ve turp ekebilir ve 30 gün sonra hasat edebilirsiniz. Ayrıca dereotu, kabak, bakla, kekik ve lavanta gibi bitkiler de ekebilirsiniz.

Kabak fidesi kaç derece soğuğa dayanır?

Depolanacak kabakların sapının 2-3 cm olması gerekir. 7°C ile 10°C arasında %90-95 bağıl nemde 15-20 gün depolanabilir. 4°C’nin altında ise 6-7 gün içinde soğuktan zarar görürler.

Bal kabağı hangi ay dikilir?

Balkabakları Ocak-Mart ve Eylül-Aralık ayları arasında yetiştirilebilir. Ayrıca sulama gerektirmeyen ürünlerin ekimine ilk yağmurlardan sonra, Mayıs-Haziran ayları arasında başlanabilir.

Su kabağı hangi aylarda ekilir?

Balkabağı Ekimi *Tohum ekim zamanı, toprağın ısınmaya başladığı Şubat sonu, Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır (bölgesel olarak değişebilir). *Tohumlar 1-2 gün boyunca su içinde bir cam kavanozda tutulur. Yüzen/yüzen tohumlar hasarlıdır ve ekime uygun değildir.

Kaynak: dijitaldunyaniz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir