İçeriğe geç

Şikâyet Kavramı Nedir

Şikayet kavramı nedir?

Hukukta, şikayet, bir suçtan zarar gördüğüne inanan bir kişinin ilgili kurumlara yaptığı resmi bir taleptir. Şikayet yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayeti sunan kişi genellikle Türkçe’de “şikayetçi” veya “temyiz eden” olarak anılır.

Şikayet nedir şartları nelerdir?

Şikayet, yargılamanın ön şartı olup, suçtan zarar gören kişinin soruşturma ve kovuşturma yapılmasını istemesidir. Şikayet, tutanağa geçirilmek üzere yazılı veya sözlü olarak Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk kuvvetlerine yapılabilir (CMK. md.

Şikayetçi olmak ne anlama gelir?

Suç duyurusu, bir suçun mağdurlarının veya mağdur taraflarının ilgili makamlara bildirimde bulunup faillere karşı şikayette bulunmaları anlamına gelir. Şikayet hakkı, yalnızca bir suçun mağdurları ve mağdur taraflarının sahip olduğu bir haktır. Üçüncü taraflar şikayette bulunamaz, yalnızca bir rapor sunabilirler.

Şikayet hangi madde?

2. Şikâyet hakkı hangi mercilere aittir? 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) “İhbar ve Şikâyet” başlıklı 158. maddesi, şikâyet hakkına sahip olan, suçtan zarar gören veya suç mağduru olan kişinin şikâyet hakkını kullanabileceği mercileri düzenlemektedir.

Şikayet eden kişiye ne denir?

Şikayetçi, yani suçtan zarar gören veya suçun mağduru olan ve kendisine karşı işlenen suç hakkında yargı makamlarına şikayette bulunan kişi. Davacı duruşma sırasında yargılamaya katılmak istediğini beyan ederse, müdahil (taraf) olur.

Şikayet yönetiminin tanımı nedir?

Şikâyet yönetiminin amacı, satılan mal veya sunulan hizmetteki eksikliklerin giderilmesi yoluyla müşteri memnuniyetsizliğinin giderilmesi yoluyla müşteri memnuniyetinin sağlanmasıdır (Altan ve Engin, 2004: 11).

Şikayet ne demek örnek?

Mevcut durumdan rahatsız olup bunu dile getirmeye şikayet denir. Şikayetler hem bir kişiye karşı şikayetleri hem de bir kuruma karşı itirazları içerir. Şikayet eden kişilere “shaki” denir. Shakva, şikayet ve suçlama kelimeleri şikayet ile eş anlamlıdır.

Şikayet süresi kaç gündür?

İtiraz süresi: İtiraz süreniz 6 aydır. Buna göre yetkili kişi, soruşturması ve kovuşturması rapora bağlı olan suçu 6 ay içinde bildirmezse, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.

Şikayet nedenleri nelerdir?

Şikâyet sebepleri nelerdir? Şikâyetler beş sebebe dayandırılabilir, bir genel ve dört özel. Şikâyet sebepleri; Kanunu ihlal etmek, olayı ihlal etmek, kanunu ihlal etmek, kanunu yerine getirmemek ve kamu düzenini ihlal etmekten oluşur.

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Şikayetçi olan kişiye ne denir?

Şikâyetçi, suçtan zarar gören veya mağdur olan kişi olarak bazı haklarını kullanma hakkına sahiptir. Bu andan itibaren; * Kanunda belirtilen şikâyet süresi içinde yetkili adli makamlara şikâyette bulunabilir ve soruşturma yapılmasını isteyebilir.

Kişi şikayetçi olmazsa ne olur?

Basit ihlal mağduru soruşturma aşamasında şikâyette bulunmazsa veya mağdur şikâyetinden vazgeçerse kovuşturmaya gerek olmadığına karar verilir. Yargılama aşamasında şikâyet reddedilirse takipsizlik kararı verilir.

Hangi suçlarda şikayet aranmaz?

Şikayet Bürosu istisnai bir düzenleme olduğundan, şikayet konusu olan suçlar Ceza Kanunu ve bazı özel kanunlarda listelenmiştir. Kanunda öngörülmeyen suçları bildirme zorunluluğu yoktur.

Şikayet bir dava mıdır?

Şikayetin Tarafları Yukarıda belirtildiği gibi, şikayet icra ve iflas dairelerinin eylemlerine karşı benzersiz bir yasal çözümdür ve bir dava türü değildir. Bu nedenle davalı ve davacı taraflar yoktur. Şikayet prosedüründe taraflar şikayetçi ve şikayetçidir.

Her şikayete dava açılır mı?

Şikayete dayalı suçlar, mağdur/şikayetçi/zarar gören hakkında şikayette bulunulmadığı sürece savcılık tarafından bağımsız soruşturma başlatılamaz. Ancak, kovuşturulması şikayete bağlı olmayan tüm suçlar, savcılık tarafından otomatik olarak soruşturulmalı ve cezai işlem başlatılmalıdır.

Şikayet ile ihbar arasındaki fark nedir?

Faili tanımasanız bile şikayette bulunabilirsiniz. Raporlama: Bu, bir kişinin bir suç veya suç olayının şüphelisini ilgili makama bildirmesidir. Herkesin bir rapor yazma hakkı vardır. Ancak şikayette bulunmak, mağdurların veya suçtan zarar gören kişilerin sahip olduğu bir haktır.

Şikayet usulü nedir?

İnsan Hakları Konseyi’nin şikâyet mekanizması, dünyanın herhangi bir yerinde ve her türlü koşulda meydana gelen, güvenilir bir şekilde belgelenmiş tüm ağır insan hakları ve temel özgürlük ihlallerinin sürekli örüntülerini ele almaktadır (İnsan Hakları Konseyi’nin 18 Haziran 2007 tarih ve 5/1 sayılı…

Şikayet sebepleri nelerdir?

Şikâyet sebepleri nelerdir? Şikâyetler beş sebebe dayandırılabilir, bir genel ve dört özel. Şikâyet sebepleri; Kanunu ihlal etmek, olayı ihlal etmek, kanunu ihlal etmek, kanunu yerine getirmemek ve kamu düzenini ihlal etmekten oluşur.

Şikayet prosedürü nedir?

Şikayet prosedürü, projeyle ilgili tüm görüş ve şikayetleri şeffaf bir şekilde değerlendirmeyi ve uygun eylemi gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu prosedür ve mekanizmanın tüm aşamaları kapsamındaki görev ve sorumluluklar hem dış paydaşlar hem de doğrudan ve dolaylı işbirlikçiler için belirlenmiştir.

Kaynak: elitemagazin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir