Çalışan zorla mesaiye bırakılır mı?
Fazla mesai genellikle gerekli değildir. Çalışanlar ve işverenler bu konuda anlaşmalıdır. Aksi takdirde, zorla çalıştırmaya ilişkin anayasal yasak ihlal edilmiş olur. Hiç kimse iş kanununda belirlenen zaman sınırlarının ötesinde çalışmaya zorlanamaz.
İşçi fazla mesai yapmak istemezse ne olur?
Yargıtay kararlarına göre, işçiye hakkı olmadığı halde fazla çalışma yaptırılamaz ve işveren de işçinin hakkı olmadığı halde fazla çalışma yaptırılmaması nedeniyle iş sözleşmesini feshedemez, bu da haksız fesih sayılır.
Mesaiye kalmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Fazla mesai yapmak istemeyen veya fazla mesai yapmak isteyen çalışan, işverene otuz gün önceden yazılı olarak bildirmek suretiyle rızasını geri çekebilir. Çalışanların dikkatine! Fazla mesai yapmamak, işverene geçerli sebeplerle iş sözleşmesini feshetme hakkı verebilir.
Mesaiye kalmadım diye tutanak tutulur mu?
Dolayısıyla çalışanın fazla mesai yapması gerektiği halde fazla mesai yapmaması durumunda bu durum bir tutanakla tespit edilebilir.
1 ayda en fazla kaç saat mesai yapılabilir?
Çalışanların toplam ek çalışma süresine ilişkin düzenleme İş Kanunu’nun 41. maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre, personel yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir. Yıllık fazla mesai sınırı ayda 22,5 saattir. İş sözleşmesiyle yasal sürenin uzatılması mümkün değildir.
Günde 16 saat çalışmak yasal mı?
16 SAATLİK ÇALIŞMA YASAL DEĞİLDİR. İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftada azami çalışma süresini 45 saat olarak belirler. Bu süre içinde yapılan her türlü çalışma fazla mesai olarak kabul edilir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu süre işyerindeki haftanın çalışma günleri için de geçerlidir.
Mesaiye kalmamak işten çıkarılabilir mi?
Fazla mesai yapılmaması işverene geçerli sebeplerle iş sözleşmesini feshetme hakkı verebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 13.05.2014 tarihli E.2014/3840, K.2014/15607 sayılı kararında: “Davacının fazla mesai yapmaması nedeniyle iş sözleşmesinin feshedildiği sabittir.” 24.09.2013.
Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?
Fazla mesai Haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saat veya daha az olduğu iş sözleşmelerinde, çalışana çalışılan her saat için ücret ödenir; ayrıca, 45 saati aşan çalışmalarda normal ücretin yüzde 50 fazlası ödenir.
İşyerinden haklı fesih nasıl yapılır?
Çalışan haklı sebeplerle iş sözleşmesini feshederse, hizmet süresine orantılı olarak kıdem tazminatına hak kazanır. Çalışanın haklı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilmesi için, işverenin genel ahlak ve iyi niyete aykırı davranışına dair delil sunması ve fesih nedenini açıkça belirtmesi gerekir.
Haftada 60 saat çalışmak yasal mı?
İş sözleşmesinin 8. maddesinde de yılda 270 saate kadar fazla çalışma yapılabileceği hükme bağlanmış, haftada 60 saati aşan çalışmaların fazla çalışma sayılacağı belirtilmiştir.
Vardiyalı çalışmak istemiyorum ne yapmalıyım?
Aynı şekilde, çalışan talep üzerine vardiyalı çalışmayı bırakamaz. Vardiyalı çalışmak istemeyen bir çalışan için tek seçenek, meşru bir sebep (varsa) göstererek işten istifa etmektir. Aksi takdirde, çalışma devam etmelidir.
Fazla mesai haklı fesih mi?
Ücret, ikramiye, yakacak yardımı, giyim yardımı, fazla mesai, haftalık izin, resmi tatil gibi ödemelerin yapılmaması işçiye iş akdini fesih hakkı verir (Yargıtay 9.HD. 16.7.1).
Mesaiye kalma zorunlu mu?
Çalışanın fazla mesai yapması zorunlu değildir. İstediği takdirde fazla mesai yetki formunu imzalamayarak veya onaylamayarak fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada, iş sözleşmelerinde şöyle denmektedir: “Çalışan, işverenin talebi üzerine fazla mesai yapmayı taahhüt eder.” Şunlar gibi maddeler:
Tutanak tutulan işçi işten çıkarılabilir mi?
Bir çalışanın işyerinde kaç dakika işten çıkarılabileceğine dair genel bir kural yoktur. Çalışanın eylemlerine bağlı olarak, çalışan bir rapor bile tutmadan işten çıkarılabilir veya bazen 3 dakika içinde işten çıkarılmayabilir.
1 saat mesai ücreti ne kadar 2024?
AA muhabirinin, merkezi hükümetin 2025 bütçe kanun teklifinden aldığı bilgiye göre, memurların fazla mesai saatlik ücreti yeni yılda yüzde 26,7 oranında artacak. 2024’te 10 lira 10 kuruş olan fazla mesai saatlik ücreti, 1 Ocak 2025’ten itibaren 12 lira 80 kuruşa çıkarılacak.
Fazla mesai haklı fesih mi?
Ücret, ikramiye, yakacak yardımı, giyim yardımı, fazla mesai, haftalık izin, resmi tatil gibi ödemelerin yapılmaması işçiye iş akdini fesih hakkı verir (Yargıtay 9.HD. 16.7.1).
Fazla mesaiye kalmak istemeyen işçi tazminat alabilir mi?
Günlük 11 saatlik çalışma veya yıllık 270 saatlik ek çalışma sınırı aşılırsa, çalışanlar sözleşmelerini istedikleri zaman feshedebilirler. Bu durumda ayrıca kıdem tazminatına da hak kazanırlar.
Mesai dışında çalışan aranır mı?
Yeni yasanın tüm çalışanlara uygulanması amaçlanıyor, ancak iş tanımı bunu gerektiren, görev başında olan ve bunun için ücret alan çalışanlar, yasanın uygulanmasından yararlanmayacak. Yeni yasa, çalışanların “mantıksız” nedenlerle çalışma saatleri dışında gelen çağrıları, mesajları ve e-postaları görmezden gelmelerine izin veriyor.
45 saatten fazla çalışma nereye şikayet edilir?
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “ALO 170” İletişim Merkezi’ne ve www..tr internet sitesine geçen yıl 20 milyondan fazla ihbar/şikayet ulaştı.
Kaynak: mckenzy.com.tr