Cerîham ne demek TDK?
Kelimenin gerçek anlamıyla yaralıdır. Yara kelimesinin ceriham ile kullanımı aynıdır. Ceriham ekiyle yara anlamına gelir.
Evrilir ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu bağlamında evrimek sözcüğü “doğal olarak bir biçimden başka bir biçime dönüşmek” olarak ifade edilmektedir.
Cerîde ne demek Osmanlıca?
Kökeni: “Ceride” kelimesi Arapça kökenli olup “جريدة” (jarida) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Ceride” kelimesi gazete veya dergi anlamına gelir.
Şuheda ne demek TDK?
Türkçe dil birliği açısından Şüheda kelimesi doğrudan “şehit” ifadesini taşır. Bu kelimeyi çeşitli cümle gruplarında şehitlerin adında kullanım açısından değerlendirebilirsiniz. Şehit rütbesi olarak da kabul edilen kelime günlük hayatta çok sık kullanılmaz.
Enver ne demek TDK?
(ﺍﻧﻮﺭ) sıf. (Ar. nevr, “parlamak, aydınlanmak” kelimesinden gelir, enver) Çok (daha çok, en çok, en) parlayan, çok parlak ve aydınlık: Güneş yüz yüksekliğindedir / Bu açıdan an enverdir (Nesîmî).
Erez ne demek TDK?
Burada: “Engelle”.
Devingen nedir?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: dinamik.
Çakşır ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türk (giysi) İnce kumaştan yapılan bir çeşit uzun şalvar.
Serace ne demek Osmanlıca?
(ﺳﺮﺍﭼﻪ) i. (Farsça serā ‘saray’ ve serā-çe ile küçültme eki -çe) Küçük saray, küçük konak, saray: ‘Serâçe-i hâk: mec.
Cerime ne demektir Osmanlıca?
Cürüm/Cerime/Cürmü Cinayet Resmî Bâd-ı Hevâ, bir Osmanlı mali terimi olarak dilimize “bedava” kelimesi girmiş ve tahsil zamanı duruma göre değişen vergiler için kullanılmıştır (Sahillioğlu, 1991:416). Cerime ise Bad-ı Hava anlamında bir vergi/ceza olarak değerlendirilmektedir.
Cüdâ ne demek?
Anlamı: “Cüda” kelimesi ayrılık veya mesafe anlamına gelir. Bu kelime insanların veya nesnelerin birbirinden uzak olma durumunu ifade eder. Genellikle sevdiklerinden veya istedikleri bir şeyden ayrılma durumunu ifade eder.
Sahre ne demek TDK?
Kökeni: “Seer” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “سحر” (sahar) kelimesi sabahın erken saatleri veya şafak anlamına gelir.
İclal ne demek?
1. Saygı göstermek, büyük saymak, ev sahipliği yapmak, şereflendirmek, yüceltmek: Yüzünü payına koymuştu / Bu kadar vakar ve meclisle tahtı (Hâkānî). 2. Büyüklük, azamet, ihtişam, kudret: Ömrünüz mübarek, karşılaşmanız şanlı olsun (Fıtnat Hanım).
Cerîham nedir?
Ceriham, Osmanlı döneminde toplumda bile yaygın olarak kullanılan bir kelimedir. Kelimenin anlamı “yaram”dır. Aynı şey, bir uzvun yaralanmasıyla kişiye verilen zararı ifade eden “Ceriham” kelimesi için de geçerlidir.
Ceryan ne demek TDK?
Ceyran, Türkçe’de yanlışlıkla elektrik olarak kullanılır. Akımdır. Anlamı “ceylan”dır ve Azerbaycan Türkçesinden gelir.
Ceragan ne demek Osmanlıca?
“چراغان” (çerâqân) Farsçada “aydınlatıcı, lamba” anlamına gelir. Anlamı: “Çerağan” genel olarak lamba, aydınlatma armatürü veya ışık kaynağı anlamına gelir. Ayrıca Osmanlı döneminde önemli bir yerleşim alanı ve saray kompleksi olan Çırağan Sarayı’nın adında da geçmektedir.
Cerh ne demek TDK?
Cerh kelimesi sözlüklerde maddi ve manevi zarar vermek anlamına gelmektedir.
Kaynak: educloud.com.tr